Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a depăși singură criza – Călin Corjan

бизнес, Кэлин Коржан, Молдова, Олег Будза, профсоюзы
Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a depăși singură criza – Călin Corjan
Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a depăși singură criza – Călin Corjan

Până la sfârșitul anului, în mod tradițional, Guvernul Moldovei a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2017, care nu a lăsat experții indiferenți. Economiștii consideră noul nu că nu doar contravine intereselor Moldovei, ci este și o amenințare la adresa independenței țării.

Trebuie remarcat că bugetul de stat a fost adoptat imediat după semnarea documentului privind cooperarea Moldovei cu Fondul Monetar Internațional. Din acest acord, reiese că republica se poate baza pe împrumuturi de la donatori externi.

Antreprenorul Călin Corjan consideră că Moldova trebuie să înceteze să se bazeze pe asistența externă și să depună toate eforturile pentru a depăși singură criza.

«După cum se spune, brânza gratuită este numai într-o capcană de șoareci. Da, acum partenerii oferă Moldovei o anumită asistență financiară, dar în același timp, iese țara din criză sau devine din ce în ce mai dependentă de aceiași parteneri din categoria grea, care impun regulile jocului lor, care ce nu este întotdeauna benefic pentru Moldova. Toate aceste împrumuturi vor cade în cele din urmă o povară grea pe umerii populației, care de fapt va trebui să achite conturile de curente”, a remarcat Călin Corjan.

Un alt specialist în domeniul economiei, de asemenea, consideră că dependența bugetului moldovenesc de asistența externă nu poate decât alarma.

„Acest buget continuă cu aceleași tendințe ca are au existat și până la el. Deci, situația, practic, nu se schimbă. Singura diferență este că bugetul pentru anul 2017 va depinde de asistența externă. Guvernul propune majorarea datoriei la împrumuturi cu 7 miliarde lei. Aceasta este o sumă imensă. Dar problema nu este în cifre, ci în faptul că aceste sume nu sunt investite în economie”, a subliniat Viorel Girbu.

Ministerul Finanțelor prognozează că, în anul 2017, veniturile și cheltuielile vor crește cu mai mult de 10% și vor ajunge la 32,7 și, respectiv, 36,9 miliarde de lei. Se precizează că majorarea veniturilor se datorează creșterii veniturilor provenite din colectarea taxelor și impozitelor, precum și a finanțării externe. Deficitul bugetar va fi de 4.155 miliarde lei și va fi acoperit din contul donațiilor internaționale.

Vezi de asemenea:

Подпишитесь на Telegram-канал "Евразийская Молдова": самые свежие новости, аналитика, обзоры и комментарии о развитии Евразийского экономического союза. Подписаться >>>