Este important ca Moldova să mențină relațiile economice atât cu Estul cât și cu Occidentul – Călin Corjan

Este important ca Moldova să mențină relațiile economice atât cu Estul cât și cu Occidentul – Călin Corjan
Este important ca Moldova să mențină relațiile economice atât cu Estul cât și cu Occidentul – Călin Corjan

Conducerea de vârf din Rusia, Kazahstan și Belarus, în timpul întâlnirii oficiale de la Astana, au semnat acordul privind creare Uniunii Economice Eurasiatice — CEEA, în legătură cu care, mulți analiști insistă asupra regândirii economiei în Moldova. Cea mai mare piață publică din CSI, care reprezintă EEMP, va acoperi 170 de milioane de persoane și promite să fie centrul de dezvoltare economică.

După cum afirmă directorul executiv al Centrului de Studii și Reforme Strategice Galina Șelari, Moldova ar trebui să ia în considerare cooperarea cu Uniunea Euroasiatică.

«Riscăm să ne pierdem nișele economice tradiționale pe piața estică. Rusia este principala piață de desfacere a legumelor, fructelor și produselor vinicole moldovenești. Mâine aceste nișe pot fi preluate de partenerii Uniunii Eurasiatice. Pentru a preveni acest lucru, Moldova trebuie să își regândească economia», a declarat ea.

Ea a subliniat, de asemenea, că cooperarea cu UE este mai puțin interesantă pentru Moldova, deoarece economia republicii este, în cea mai mare parte, integrată cu țările CSI.

Economist, expert in domeniul inovaţiilor și businessului internaţional, investitor privat Călin Corjan, dimpotrivă, consideră că Moldova ar trebui să dezvolte relații atât cu Orientul, cât și cu Occidentul. „În opinia mea, Moldova trebuie să ducă o politică inteligentă, cooperând atât cu țările CEEA, cât și cu statele UE. Ambele piețe pentru republică sunt nu numai interesante, ci și importante. Moldova ar trebui să-și extindă piețele de desfacere a produselor sale. Țara noastră are potențial. Prin urmare, este important să menținem relațiile cu Occidentul și cu Orientul», consideră Călin Corjan.

Vezi de asemenea:

Подпишитесь на Telegram-канал "Евразийская Молдова": самые свежие новости, аналитика, обзоры и комментарии о развитии Евразийского экономического союза. Подписаться >>>