Călin Corjan: Din cauza „economiei tenebre”, statul este nevoit să crească povara asupra sectorului legal

Potrivit datelor Centrului Analitic Independent «Expert-Grup«, în Moldova în anul 2013 ponderea economiei tenebre în PIB era de 28%. Această stare de lucruri va afecta negativ competitivitatea anumitor agenți economici și poate, de asemenea, duce la o scădere a indicelui de productivitate în sfera muncii.

Centrul analitic susține că cel mai înalt nivel de ocupare neoficială se înregistrează în sectorul agricol — 66,4%, în construcții — 12,6%, în sectorul public — 0,1%.

Dimensiunile economiei tenebre a fost comentată de economistul Călin Corjan, care a declarat că un astfel de fenomen nu poate decât să provoace îngrijorare. «Economia tenebră duce la o scădere a veniturilor bugetului de stat. Ce se întâmplă atunci? Statul este forțat să sporească povara asupra sectorului legal, ceea ce duce la un cerc vicios: trecerea în umbră — crește povara fiscală — și mai mult trecere în umbră «, a concluzionat Călin Corjan.

Vezi de asemenea:

Подпишитесь на Telegram-канал "Евразийская Молдова": самые свежие новости, аналитика, обзоры и комментарии о развитии Евразийского экономического союза. Подписаться >>>